Oeganda ligt in het oosten van Afrika. Omringende landen zijn Kenia, Tanzania, Rwanda, Congo en Zuid-Sudan.

Oeganda dag -5: Waar gaan we eigenlijk naar toe?

Nog 5 dagen en het is zover! Maar waar gaan we eigenlijk naar toe?

Het land Oeganda

Oeganda ligt in het oosten van Afrika. Omringende landen zijn Kenia, Tanzania, Rwanda, Congo en Zuid-Sudan. Er wonen ruim 36 miljoen mensen, waarvan 85% op het platteland. Qua oppervlakte is het bijna 6x zo groot als Nederland. Er worden meer dan 32 talen gesproken: de officiële taal is Engels (en ook Swahili), maar Luganda is de meest gangbare.

Kampala

De hoofdstad is Kampala, onze bestemming en verblijfplek! Er wonen zo’n 1,5 miljoen mensen. Het staat bekend om een van ’s werelds grootste fileproblemen.

Klimaat

Omdat Oeganda op zo ongeveer 1500 meter hoogte ligt (op een plateau) heeft het een gematigd, tropisch klimaat. Dat betekent dat hoewel het óp de evenaar ligt de maximum temperatuur op zo’n 29 a 30 graden, maar gemiddeld zo’n 26 C. Heerlijk dus! Er zijn regenmaanden, maar niet zo heftig als in andere Afrikaanse landen.

Bijzonderheden

Het landschap van Oeganda bestaat uit verbluffende contrasten: dichte tropische regenwouden, uitgestrekte savannen, talloze rivieren en het Ruwenzorimassief (met eeuwige sneeuw!). Niet voor niets heet het “De Parel van Afrika”. Een aantal bijzonderheden op een rijtje:

 • Het Victoriameer is het op 1 na grootste zoetwatermeer ter wereld. Het ligt bijna voor de helft in Oeganda.
 • The Big 5: ze zijn er allemaal in Oeganda: de leeuw, olifant, buffalo, luipaard en de zwarte neushoorn. Maar dat is nog niet alles: krokodillen, schitterende vogels, antilopen, giraffen en verschillende soorten apen.
 • De berggorilla: deze ernstig bedreigde gorillasoort is nog alleen te zien in het zuiden van Oeganda, Rwanda en Congo. De bekende zilverrug kan wel meer dan 200 kg wegen. Ze leven in families en kunnen in Oeganda gevonden worden in het Bwindi Impenetrable Forest.
 • Koffie: Oeganda is een echt agrarisch land, er worden koffie, thee, katoen en andere handelsgewassen geteeld. Misschien een mooie koffietour doen?

Nationale parken

Er is een behoorlijk aantal wildlife-parken, zo’n 10 stuks minimaal. Een bekende is het Murchison Falls park met de krachtigste waterval ter wereld: de Nijl wordt daar door een rotsenpartij van 8 meter breed doorheen gepérst. We willen ook graag naar het Queen Elizabeth park, waar je de “standaard” safari’s kunt doen. Supervet natuurlijk.

Jehovah’s Getuigen in Oeganda

De belangrijkste reden voor ons natuurlijk om de evenaar op te zoeken is de enorme behoefte aan need greaters, oftewel een land waar meer behoefte is dan verkondigers. In het jaarboek van 2014 werd gezegd dat er zo’n 1 op 5.721 personen een Getuige van Jehovah is, en jaarlijks is er zo’n 7% groei. De potentie blijkt wel uit het aantal Bijbelstudies: 16.221 in 2013 en 19.664 aanwezigen op het Avondmaal. Er zijn zo’n 6100 verkondigers (911 pioniers) in 129 gemeenten. De “velden zijn wit om geoogst te worden”. De meeste inwoners zijn gelovig, hebben veel respect voor de Bijbel en behoren tot een van de keren van de christenheid. Over het algemeen zijn Oegandezen vriendelijk en gastvrij.

Geschiedenis en veiligheid

Helaas hebben veel mensen zware littekens overgehouden aan de politieke problemen in de jaren 70 en 80. Tijdens het bewind van Idi Amin vielen er zo’n 300.000 slachtoffers, een van de bloedigste perioden in de Afrikaanse geschiedenis. Tegenwoordig is het een stuk rustiger en is Oeganda een van de veiligere landen in Afrika. Maar nog steeds moet je goed oppassen: in de grensgebieden moet je oppassen, en net als in elke grote stad moet je ook in Kampala oppassen voor criminaliteit. Verder moet je goed op je gezondheid letten: inentingen en antimalarials zijn geen overbodige luxe.

 

Leave a Reply

13 reacties

 1. Esther

  Wij willen jullie natuurlijk een ontzettende mooie reis wensen. Geniet lekker!!! Liefs

  • jellywoods

   Hai John en Riek, leuk dat jullie schrijven. Dank je wel en groetjes van ons!

  • Jelle Bos

   Hai John en Riek, leuk dat jullie schrijven. Dank je wel en groetjes van ons!

 2. Harry Philomé Compier

  Veel plezier, we gaan het volgen! Maar dat wist je al….

 3. Harry Philomé Compier

  Veel plezier, we gaan het volgen! Maar dat wist je al….

Next ArticleHet begint...